Sint-Jakob Mechelen

Optimized jakob eerste communie 27.05.18 aOptimized jakob eerste communie 27.05.18 bOptimized jakob eerste communie 27.05.18 c


 

Optimized jakob e.c.viering2018.05.27 01Op 27 mei, onder een stralende zon, werden negen kinderen geroepen door Jezus. Zij werden uitgenodigd om mee op stap te gaan om Gods droom waar te maken: Een wereld waar het goed is om te wonen, een wereld waar iedereen elkaar graag ziet.
Met negen waren ze dit jaar: Mira, Govert, Simon, Louis, Anouk, Tristan, Juliette, Felix en Lucas.
Vooraan in de kapel lazen we: 'ONDERWEG'.
Het was Vonkje, de kleine draak, die op ontdekking ging. Het verhaal eindigde met de woorden: “Je weet nu dat, als je het even moeilijk hebt, er in je rugzakje niet enkel voedsel en water zit, je hebt altijd nog je ogen en je hart! Met een open blik en een warm hart, kan je het wonder van Gods Schepping zien en ben je in staat om van anderen te houden… dan ben je nooit alleen en vind je de weg altijd terug!”
Pastoor Jan liet de kinderen vertellen over hun lievelingseten. Frietjes stonden met stip bovenaan! Jezus at brood en wijn en deelde het met zijn apostelen.
En dan was het grote moment aangebroken: samen maaltijd vieren rond de tafel van de Heer, doen wat Jezus vroeg bij het laatste avondmaal: samen brood en wijn delen.
Na dit mooie moment was het tijd om te danken: de ouders voor hun inzet bij het zoeken van teksten, bloemen, visualisatie…en niet te vergeten de muziek door Chris en Conny.
We sturen de kinderen op weg met een rugzakje vol warmte, licht, steun, wensen, talenten en een vergrootglas om God verder te zoeken en te ontdekken.
Bij een drankje konden we daarna nog gezellig napraten met ouders en familieleden.
We zijn dankbaar voor de vele mooie jaren van samenwerking met de ouders en de gemeenschap en geven de fakkel door aan een jong team van nieuwe catechisten met frisse ideeën. Veel succes Astrid, Kathleen J en Kathleen B.

Isabelle en Mieke (catechisten)


 

Vrijdag 23 maart. Stille avondwandeling in de natuur. God danken voor de schepping.
Anouk Vermoesen en Juliette Vanderberk tekenden hun impressies en maakten een verslagje van hun belevingen.

jakob e.c.catechese2018.03.23 01jakob e.c.catechese2018.03.23 02


 

De eerste communicanten uit drie gemeenschappen van de Emmaüsparochie wandelden op 3 maart van Sint-Jozef Coloma naar Sint-Jan Berchmans. Hun tocht eindigde met de doopviering van zeven toekomstige eerste communicantjes.

Hieronder de impressies van enkele ouders, kinderen en catechisten die mee op weg gingen.

Na een week van koude wind mochten we volgens de weerman op zaterdag hopen op verhoogde temperaturen. Gelukkig had de weerman gelijk en konden we al van bij de aanvang rekenen op een lekker warm zonnetje.
Er stond een mooie wandeling op het programma van de kerk van Sint-Jozef Coloma naar de kerk van Sint-Jan Berchmans. Met de verschillende gemeenschappen, inclusief Sint-Jakob, trokken we in groepjes op pad langs het kanaal. De kinderen kregen een werkboekje mee voor onderweg. Samen met hun ouders of met hun meter en peter konden ze een aantal kleine opdrachten uitvoeren.
Tegelijk kwamen ze meer te weten over de verschillende aspecten bij een doop. De kinderen waren in goed gezelschap en genoten van de aandacht die ze kregen.
Bij hun aankomst in de kerk van Sint-Jan Berchmans kregen ze een kaarsje. De kaarsjes mochten ze vooraan in de kerk zetten.
Er volgde een mooie doopviering met de gekende liedjes. De doopviering was zoals vorig jaar heel bijzonder. Het was een feestelijk moment voor de dopelingen, de ouders en de peter en de meter. Het was bijzonder voor de Eerste Communicanten om dit mee te maken. En het was zichtbaar aan de fiere familie en dopelingen dat het een belangrijk moment was van verbondenheid, belofte en een engagement.
Het zal nu niet lang meer duren voor we elkaar terug zien voor de Eerste Communieviering.

Ignace Vanoverschelde (catechist Coloma)

Op zaterdag 3 maart hebben we met een hele grote groep eerste communicanten een wandeltocht gemaakt van de kerk van Coloma langs de vaart naar de Sint-Jan Berchmanskerk.
Onderweg moesten we samen met meter, peter, papa of mama vraagjes beantwoorden. Dat was wel leuk. Zo hadden we het over mijn naam die nu in Gods hand geschreven staat. Het proefje waarbij mijn mama zalf op mijn hand moest smeren vond ik ook prettig. De priester had dit bij mijn doopsel ook gedaan op mijn voorhoofd.
In de kerk kregen we een kaarsje dat we vooraan aan Zuster Ann gaven. Toen mochten we voor het altaar zitten. Zo konden we heel goed kijken hoe 7 kinderen uit onze groep gedoopt werden door priester Jan. Die vertelde dat Jezus al 30 jaar was, toen hij door Johannes in een rivier werd gedoopt. Ik weet nu beter wat de handoplegging en de zalving betekenen. We hebben ook samen het Onze Vader gebeden en leuke liedjes gezongen. Smullend van een lekkere suikerboon mocht ik met mijn mama en papa weer naar huis gaan.

Govert Liekens (communicant Sint-Jakob)

Een onvergetelijke dag, zaterdag 3 maart 2018, zeker voor Charlotte, Abel, Gabriël, Rian, Ian, Louis en Wannes. Zij werden vandaag door het doopsel opgenomen in de groep van Jezus vrienden. Alle toekomstige eerste communicanten van Coloma, Sint-Jan Berchmans en Sint-Jakob mochten hiervan getuigen zijn.
Het was een stralende en zonovergoten winterdag. We verzamelden met alle ‘bijna’ eerste communicanten vergezeld van meter, peter, mama of papa in de kerk van Coloma. Hier werden we kort gebriefd door de catechisten. We ontvingen er een werkboekje met opdrachten voor onze tocht langs de Leuvense vaart.
Daar wandelden we dan, op zoek naar enkele tekeningen die verwezen naar de belangrijke betekenis van ‘gedoopt worden’. Vonden we een verwijzing dan gingen groot en klein samen aan de slag in het werkboekje. We kwamen steeds meer te weten over wat er tijdens de doopviering zou gebeuren.
Op de meeste plaatsen waren er ook nog restjes van het mooie winterse sneeuwtapijt te bespeuren, tot groot jolijt van de jonge speurneuzen.
In de kerk van Sint-Jan Berchmans stonden priester Jan en Zuster Ann ons al op te wachten. Terwijl de begeleiders een stoeltje in de kerk uitzochten, namen de toekomstige eerste communicanten plaats op de trappen voor het altaar. Zo konden ze de hele doopritus van op de eerste rij bewust mee beleven.
Het was een mooie viering. Charlotte, Abel, Gabriël, Rian, Ian, Louis en Wannes wilden heel graag Jezus beter leren kennen. Er werden ook fijne vrolijke liedjes gezongen. Tot slot ontving iedere aanwezige nog een heerlijke suikerboon. Mmmm!
Iedereen is nu bijna klaar voor de volgende grote stap: de eerste communie! Nog enkele weekjes ...

Kathleen, mama van Govert Liekens (Sint-Jakob)

Optimized P1110735Optimized P1110734Optimized 20180303 140212

Zaterdag zijn we samengekomen met alle communicanten om een wandeltocht te maken. We waren met een hele grote hoop! Ik vond het een leuke tocht, met mijn vrienden, mama’s /papa’s en de begeleiders van de catechese. Tijdens de wandeltocht moesten we soms een opdrachtje doen… de leukste opdracht vond ik het woordraadsel. Het antwoord was Paaskaars. Ook het spelletje waarbij ik iemand in gedachte moest houden, en die mijn mama dan moest raden vond ik leuk.
In de kerk mochten we allemaal vooraan op de trapjes aan het altaar zitten, zo konden we de kinderen die gedoopt werden heel goed zien en konden we goed luisteren. Er waren veel leuke liedjes die we mochten meezingen, gelukkig waren de teksten op het scherm er!
Het was een leuke namiddag allemaal samen.

Simon Cammers (communicant Sint-Jakob)

Het weer van vrijdag beloofde niet veel goeds ... 'Oei oei, wat zal het morgen worden', dacht ik. Mijn creatief brein begon al direct aan mogelijke alternatieven te denken. Maar ... de zon heeft ons niet in de steek gelaten! Ze gaf een warme gloed, zowel tijdens de wandeling als nadien in de kerk! Het winterzonnetje door de glasramen bracht licht! Het zonlicht straalde over wat er aan het gebeuren was in de kerk en gaf me het gevoel: het is goed ...
Het was een groot en spannend gebeuren voor 7 kindjes!

Marianne Geuens (catechist Sint-Jan Berchmans)

Ik ben Abel en ik ben zeven. Zaterdag 3 maart werd ik gedoopt. Ik vond het geweldig.
Het leukste vond ik de wandeling. We maakten een tocht door de sneeuw met oma en opa, meter en peter. Zij hielpen bij de opdrachten.
Toen we in de kerk waren, goot de pastoor water over mijn hoofd en gaf me een kruisje. Mijn vriend Timo en de andere communicanten waren er ook en keken mee. Ik voelde me zenuwachtig, maar ook trots eigenlijk. Na de doop, kregen we een handje en een doopkaars mee. Nu ben ik een kindje van Jezus.
Thuis hebben we lekker gegeten met taart als dessert en ik ben laat opgebleven. Het was een heel toffe dag.

Abel (dopeling Sint-Jan Berchmans)

We beleefden gisteren een heel intense dag. De manier waarop de doop van de kinderen was aangepakt vonden we heel mooi en heel gepast: zowel op maat van de kinderen als van de ouders en familie. Dat alle andere communicanten erbij zaten, maakte het erg speciaal. Nog eens bedankt aan jullie als team (met zuster Ann) en de pastoor.
Nog een dikke proficiate aan de 7 kindjes!!

Anne, mama van Abel

 

Optimized eerste comm. tocht en doop 180303 01Optimized eerste comm. tocht en doop 180303 06Optimized eerste comm. tocht en doop 180303 09


Twee toekomstige eerste communicanten vertellen wat ze op 2 februari hebben gedaan.catechese feb 2018 07b

Mira Scheurwegs:
'Vandaag hebben we geleerd over het laatste avondmaal. We hebben geluisterd naar een verhaal uit de bijbel. We hebben gezien in een filmpje hoe hosties worden gemaakt.
We hebben ook samen brood gebakken in verschillende vormen. Dat was heel leuk en het brood was heel lekker hoor, mmm. We hebben het woordje 'delen' veel gezegd. We kregen ook de opdracht om ons zelfgebakken broodje thuis te delen.'

Lucas Thijs:
'We hebben eerst een verhaaltje gelezen over Jezus, die samen met zijn vrienden het laatste avondmaal at. Hij deelde dan zijn eten met hen. Daarna mochten we zelf brood maken. Dat was leuk! Eerst het deeg uitrollen. En dan mochten we er een figuurtje van maken. Ik heb een machine gemaakt. Daarna werd het brood gebakken. Het was heel lekker! Ik heb het ook gedeeld met mama,papa en mijn broer.'

catechese feb 2018 01catechese feb 2018 02bcatechese feb 2018 03

catechese feb 2018 04bcatechese feb 2018 05bcatechese feb 2018 06b