Sint-Jakob Mechelen

190922 naya vandeweyerTijdens de eucharistieviering op zondag 22 september werd Naya, dochtertje van Sep Vandeweyer en Tineke Wouters, gedoopt.
Het werd, eens te meer, een intens doorleefd gemeenschapsgebeuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


 

Zaterdag 31 augustus 2019 vertrekt de voltallige gemeenschapsploeg per fiets naar Muizen.
Na de nodige fysieke inspanning worden we in de pastorij warm ontvangen. Een adembenemend schouwspel van kleuren en beelden in de kerk heeft alle intensiteit van een gebed.
Onze jaarlijkse vakantievergadering overschrijdt natuurlijk de timing! Het was zo fijn dat we ons bezinningsmoment ter plaatse beleefden. Zo houden we het geplande bezoek aan het kapelletje in Muizen nog te goed.
De gastronomische maaltijd: een streling voor het oog, een innerlijke versterking en een gemoedelijke verbroedering en verzustering. Dank je wel herder Jan en zuster Ann voor jullie steun.
Gesterkt fietsen we huiswaarts de toekomst tegemoet.
De ploegers van Sint-Jakob zetten hun schouders weer "samen" onder "Gods kerkgemeenschap":
Johan, Rita, Frans, Mieke, Sylvie, Christine en Christel.
Je bent steeds welkom in onze zondagsviering om 9.30, Stuivenbergbaan 141, 2800 Mechelen.
                                                                                                                                                                    CV

jakob vakantieploeg2019 04Optimized 20190831 172625 resizedGemeenschapsploeg en Cadzand augustus 2019 001


 

Tijdens de vakantiemaanden mochten we drie kindjes (foto's) verwelkomen in onze gemeenschap: Henri Philipsen, Steven Meskens en Adalia Van Camp. En tijdens de eucharistieviering op zondag 22 september wordt Naya Vandeweyer, dochtertje van Tineke Wouters en Sep Vandeweyer, gedoopt.
Mogen deze kinderen in de warme geborgenheid van hun ouders, van peter en meter, familie en vrienden, openbloeien tot vredevolle mensen, zoals God hen gedroomd heeft.

Optimized 190714 henri philipsen3Optimized 190728 steven meskens3Optimized 190818 adalia van camp3


 

Met een stralende lentezon door de kerkramen vierden we op zondag 7 april de vijfde zondag in de vasten.
Na de viering had de jaarlijkse koffiestop plaats. Alle aanwezigen konden zich in de bar laten verwennen met een kopje hete fair trade koffie of thee. Koekjes en cake ontbraken niet. Zo kon er nog wat nagapraat worden, en tegelijk was er de oproep voor een vrije bijdrage voor Broederlijk Delen. Dit jaar voert ze campagne voor het verbeteren van het lot van de boeren in Guatemala.
Zo gaan we stap voor stap verder in Jezus’ voetspoor, op weg naar Pasen.

jakob koffiestop 2019 01jakob koffiestop 2019 02


Wat valt er in Sint-Jakob zoal te beleven aan gemeenschapsactiviteiten ?

Hoe dragen wij zorg voor onze medemensen ?

  • Onze inzet voor WelzijnszorgBroederlijk Delen en Het Koraalhuis sluit aan bij de  projecten van de Mechelse parochies.
  • Jaarlijks, in principe de eerste zaterdag van januari, trekt onze driekoningenstoet  met live-kerststal door de straten van Stuivenberg en omstreken. De opbrengst van dit driekoningenzingen gaat ook integraal naar de Sint-Vincentiusvereniging. Aansluitend gezellig tafelen en samenzijn tijdens het dertienavondfeest.
  • Onze gemeenschap draagt zorg voor de Maria-veldkapel op beneden-Stuivenberg. Jaarlijks op de vooravond van de meimaand houden we daar een bezinningsmoment rond de figuur van Maria.
  • Onze gemeenschap neemt, in groep, deel aan de Hanswijkprocessie.
  • Kerstevocatie.  Met muziek, woord en zang staan we, enkele dagen voor Kerstmis, stil bij de betekenis van het kerstgebeuren.
  • Aperitiefbabbel. Elke eerste zondag van de maand wordt na de viering de bar geopend. Een uitgelezen gelegenheid om elkaar te ontmoeten, kennis te maken, na te praten... of zo maar wat te keuvelen.
  • Gezellig gemeenschapvormend samen zijn tijdens de jaarlijkse dessertennamiddag en pasta-avond. 

  •  ..........
  • Jouw suggesties of initiatieven zijn zeer welkom... meld ze zonder schroom aan een der leden van de gemeenschapsploeg.

Optimized jakob driekoningen 2019 07Ondanks het grijze weer kwamen er op zaterdag 5 januari toch weer een 50-tal dapperen opdagen voor de 38ste driekoningenstoet.
In de stal hadden Maria, Jozef en het kindje Jezus dit jaar weer gezelschap van herder Daan.
Achter de stal stapten de 3 koninginnen waardig naast elkaar op. Zoals elk jaar werd de stoet aangekondigd door tromgeroffel. Enkele jonge gezinnen met kinderen zorgden ervoor dat er aan elk huis gebeld werd, zodat de bussen gevuld konden worden met centjes en euro’s voor de minderbedeelden van onze parochie. Achteraan de stoet volgden de stoere binken, die zorgden dat de kerstbomen opgehaald werden.
Na een halve tocht werden we op de stop verwend met een kom soep, chocomelk, ’n jeneverke, chips en koekjes. Gesterkt door dit alles trokken we verder richting kapel, waar we helemaal op kracht konden komen met de traditionele ballekes met kriekskes en niet te vergeten de 3koningencake mét de bonen.
Nadat onze kennis nog even getest werd met enkele kwisvragen, werd het stilaan tijd om de kapel weer klaar te zetten voor de zondagsviering en keerde iedereen moe maar tevreden huiswaarts.
Uiteindelijk konden we 1.306,42 euro overmaken aan de sint-vincentiusvereniging.
Veel dank aan de milde gevers, de sympathisanten en àlle medewerkers!
Op naar de 40ste editie, maar zorg eerst dat je er volgend jaar bij bent voor de 39ste stoet!
                                                                                                                 C.G.